Beleggen met weinig geld
8 minuten leestijd

Beleggen met weinig geld? Waar je zeker rekening mee moet houden!

Door: vandoldermedia
9 juli 2022

De beste manier om een significante meerwaarde te creëren voor je vermogen is beleggen. Hier kan eigenlijk geen twijfel meer over bestaan. Elke vermogende persoon op deze planeet die zelf zijn of haar fortuin heeft opgebouwd heeft er namelijk wel op een bepaalde manier voor gekozen om te gaan beleggen of investeren. Het beste is om een lange tijdshorizon te hebben. En Nu te starten. Ook als je denkt dat beleggen met weinig geld niet kan of geen zin heeft.

Dat is natuurlijk allemaal leuk en aardig, maar wat als je helemaal niet over veel financiële middelen beschikt? Zelfs in dat geval zal je tot de conclusie komen dat er op de markt enkele zeer interessante investeringsmogelijkheden zijn terug te vinden. En dat beleggen met weinig geld op termijn niet zinloos is.

In tegenstelling tot vroeger hoef je vandaag de dag beslist niet meer over een zeer groot bedrag te beschikken om te kunnen beleggen, in tegendeel. Wil jij ook graag meer ontdekken over beleggen met weinig geld? Dan moet je zeker de onderstaande informatie doornemen!

LET OP! WIL JIJ PASSIEF BELEGGEN? MAAR WEET JE NIET HOE JIJ DE JUISTE ETF’S, AANDELEN OF FONDSEN SELECTEERT? DAN IS DE TRADING NAVIGATOR METHODE WELLICHT WAT JE ZOEKT!! BEKIJK DE SOFTWARE>>

Inhoud van dit artikel

Ook een beperkt bedrag is voldoende om mee te investeren

Het spreekt voor zich dat “een beperkt bedrag” een vrij relatief begrip is. Daarmee bedoelen we dat een beperkt bedrag voor de één niet per definitie ook een beperkt bedrag voor de ander hoeft te zijn, in tegendeel.

Laat ons er omwille van deze reden maar even vanuit gaan dat het gaat om een bedrag van minder dan 1.000 euro. De vraag die zich daarbij meteen stelt heeft te maken met het feit of dit een bedrag is dat je slechts één keer kan investeren of dat je bijvoorbeeld elke maand opzij kan zetten.

Neem nu als voorbeeld dat je beschikt over een bedrag dat je maandelijks eenvoudig overhoudt. Bijvoorbeeld 250 euro. Dat lijkt in eerste instantie misschien niet zoveel. Maar er bestaan zeker manieren om met dit bedrag te beleggen.

Van belang is vooral om ervoor te zorgen dat je op een gespreide manier gaat beleggen. En dat je daarbij niet al je eieren in hetzelfde mandje legt. Dat lijkt een extra uitdaging te zijn, maar ook dat valt in de praktijk tegenwoordig bijzonder goed mee.

Wat is het belangrijkste risico bij beleggen met weinig geld?

Wanneer je gaat beleggen met weinig geld zijn er twee specifieke risico’s waar je aandachtig voor dient te zijn. In eerste instantie is er het risico om geconfronteerd te worden met een gebrek aan diversiteit.

Ben je van plan om met het eerder reeds aangehaalde bedrag van 250 euro een individueel aandeel aan te schaffen? Dan spreekt het voor zich dat er weinig sprake zal zijn van diversiteit.

Hoe goed het aandeel in kwestie mogelijks ook mag zijn, hiermee loop je een significant risico. Bovendien is er ook nog een tweede risico om aandachtig voor te zijn.

Dit tweede risico – naast diversificatie – zijn de kosten die gemoeid gaan met beleggen. Vooral als je gaat starten met kleine bedragen. Het aandeel in de kosten is dan relatief groot. Daardoor is het zo dat de impact van de kosten die je moet betalen om te kunnen beleggen er behoorlijk toe doen. En daarom iets waar je rekening mee moet houden. Je kan er in de praktijk niet omheen dat je tegen beleggingskosten (of andere kosten) aanloopt om te kunnen beleggen. Jouw bank of broker wil ook wat verdienen niet?

Het mag duidelijk zijn dat een broker of jouw huisbank ook financiële doelen hebben. Zij willen ook een bepaald rendement realiseren. Hoe hoger deze kosten zijn gelegen, des te meer dit op termijn echter zal knagen aan je potentiële rendement. In het bijzonder wanneer je gaat beleggen met weinig geld, is het van cruciaal belang om de kosten die je moet betalen tot een absoluut minimum te beperken.

Hoe beleggen met weinig geld?

ETF beleggenBovenstaande informatie brengt ons uiteraard bij de hamvraag van deze pagina. Hoe kan je nu precies beleggen met weinig geld? In beginsel denken veel mensen aan beleggen in aandelen. En dat kan op zich prima.

Voor heel wat aandelen geldt immers dat ze noteren aan een prijs van slechts enkele of tientallen euro’s.

Hierbij moet jij je wel het volgende afvragen: zijn dergelijke ondernemingen het investeren ook echt daadwerkelijk waard?  In het merendeel van de gevallen heeft een dalende koers – of sterk gedaalde koers – vooral te maken met het sentiment van dat moment. En dus niet zozeer met de intrinsieke waarde van het aandeel. Juist omdat de fundamenten goed zijn en niet zijn verslechterd. Dat zijn momenten waar je tegen korting aandelen moet oppakken voor de lange termijn. Een goede methode hiervoor is Dollar Cost Averaging.

Deze methode wordt steeds populairder. Je koopt dat op vaste dagen een portie aandelen bij. Of willekeurig wanneer een aandeel meer dan 30% is gedaald. Zolang de fundamenten goed blijven zal de koers op termijn weer nieuwe all time highs laten zien.

Maar zelfs al zou een bepaald aandeel er fundamenteel goed uitzien, dan nog zal je tot de vaststelling komen dat er van diversiteit uiteraard zo goed als geen sprake kan zijn bij beleggen met kleine bedragen. Want met een investering van een paar honderd euro is het gewoon moeilijk om spreiding aan te brengen.

Het zou ontzettend lang duren om tot een goed gediversifieerde portefeuille te komen. Bovendien is het ook nog eens zo dat het maken van allerhande kleine investeringen je uiteindelijk alleen maar met hogere kosten zal opzadelen.

ETF’s blijken vaak de beste keuze

Van alle verschillende beleggingsproducten die op de markt zijn terug te vinden blijken ETF’s voor mensen met een bescheiden investeringsbudget doorgaans (veruit) de beste keuze.

Je zou je in de praktijk mogelijk ook kunnen laten verleiden door zogenaamde hefboomproducten, maar deze zijn ontzettend risicovol. Voor beleggers met een klein budget lijken ook dergelijke producten vaak zeer interessant. Ze maken het namelijk mogelijk om met een klein bedrag grote posities in te nemen.

Dat klinkt natuurlijk geweldig, maar in de praktijk zijn dit uiterst risicovolle beleggingsproducten die allerminst geschikt zijn voor de beginnende belegger. Dan zijn ETF’s toch een behoorlijk stuk veiliger.

Wat is een ETF eigenlijk? Een ETF is een voorbeeld van passief beleggen. In een beleggingsfonds wordt meestal actief belegd. Het is een product dat een index, grondstof obligatie of een samenstelling aan producten volgt.

Met een ETF of tracker koop je dus een product dat de waarde van de onderliggende product volgt. Het is dus geen aandeel, maar kan wel een mandje aandelen vertegenwoordigen. Bijvoorbeeld de AEX-Index. Echter, je verhandelt de ETF tegen aanzienlijk lagere prijzen en kosten dan de onderliggende waarde zelf. En daarnaast creëer je veel spreiding in je portefeuille.

Een ETF of tracker volgt een groep onderliggende producten of een index. De uitgever van een ETF bouwt een portefeuille met vergelijkbare posities als de onderliggende waarde zelf. En bootst daarmee de onderliggende waarde na.

Door in een ETF te beleggen zal je nooit zelf eigenaar worden van de onderliggende activa. Dat is bij met name een indexfonds dan weer wel het geval. Deze laatste zijn echter vaak niet toegankelijk voor de kleine(re) belegger.

Het grote verschil tussen een ETF en een beleggingsfonds is het beheer. Een fondsmanager probeert de markt te verslaan zal en veel vaker aan- en verkopen doen. De beheerder van een ETF probeert slechts de waarde van de onderliggende producten te volgen. Daardoor zijn de kosten van ETF vaak lager.

Je kan zelf beleggen in ETF’s zonder transactiekosten!

Door te kiezen voor een belegging in een goed gediversifieerde ETF zoals bijvoorbeeld de VUSA of de VWRL zorg je er in de praktijk voor dat het eerste risico met betrekking tot diversiteit meteen in de kiem kan worden gesmoord. Er is echter meer.

Wist je namelijk dat er door verschillende brokers ook de mogelijkheid wordt aangeboden om te beleggen in ETF’s zonder dat je daarvoor transactiekosten dient te betalen? Dit is bijvoorbeeld mogelijk bij BUX Zero, maar ook bij DeGiro.

Voor deze laatste geldt dat ze beschikt over een zogenaamde kernselectie waar menig aantal zeer populaire en interessante ETF’s in terug te vinden zijn.

Voor deze ETF’s geldt dat je er één keer in de maand volledig gratis in kan beleggen. Volledig gratis betekent in dit geval zonder dat er transactiekosten op verschuldigd zijn.

In ieder geval, wanneer je periodiek wil investeren in een goed gediversifieerde ETF spreekt het voor zich dat je op deze manier toch behoorlijk wat geld kan besparen.

LET OP! WIL JIJ PASSIEF BELEGGEN? MAAR WEET JE NIET HOE JIJ DE JUISTE ETF’S, AANDELEN OF FONDSEN SELECTEERT? DAN IS DE TRADING NAVIGATOR METHODE WELLICHT WAT JE ZOEKT!! BEKIJK DE SOFTWARE>>

 

Deel via:

Patrick Visser
Ervaringsdeskundige, online marketeer en levensgenieter

Al vanaf jongs af aan had ik een droom: Geld verdienen en binnen harken. Ik weet niet hoe het voor jou was, maar als er op mijn verjaardag een envelopje kwam, maakte mijn jonge ondernemershart een sprongetje. Natuurlijk deed ik wel net alsof ik het kaartje heel interessant vond en het geld maar een kleine bijzaak was.



van Dolder MEDIA
2411GE Bodegraven
info@laptoplifestyle.nl


van Dolder MEDIA - 2021 © 2023 - Alle rechten voorbehouden
Zeer groot databestand met historische beurskoersen! Wees voorbereid op de (AI) toekomst!Meer info en aanbieding