bitcoin halving_munt
10 minuten leestijd

Bitcoin halving en de volgende Bull Run

Door: vandoldermedia
29 juni 2022

In dit artikel leer je wat Bitcoin Halving is en hoe het werkt. Ook kom je erachter wat het stock-to-flow-model inhoudt en welke effecten het heeft op de Bitcoin-prijs.

Inhoud van dit artikel

Bitcoin halving: Wat houdt dat in?

De Bitcoin halving is één van de belangrijkste evenementen in de cryptowereld. Het is een terugkerend evenement waar de gemeenschap reikhalzend naar uitkijkt. Men volgt nauwlettend de ontwikkelingen rondom de Bitcoin halving.

Bitcoin Halving, zoals de naam al doet vermoeden, betekent het halveren van de beloning van gedolven blokken. Wat betekent dit? Miners ontvangen ongeveer 50 procent minder Bitcoin voor het verifiëren van hun transacties.

Bitcoin halving is niets anders dan het halveren van de beloning aan miners. De beloning die een miner ontvangt is uitgedrukt in Bitcoin, en hangt af van zijn prestatie. We meten die prestatie af aan de hoeveelheid aangemaakte Bitcoin per blok. Een Bitcoin halving vindt ongeveer om de vier jaar plaats. Vandaar dat men veel spreekt over een 4 jarige cycle.

De achtergrond van dit evenement heeft met inflatie te maken. Het is bedoeld om de totale voorraad Bitcoin in omloop te beperken. Deze beperking is op zijn beurt bedoeld om de inflatie laag te houden.

De laatste Bitcoin halving vond plaats op 11 mei 2020, de volgende staat gepland op 12 maart 2024. De bitcoin halving zal ongeveer elke vier jaar worden herhaald totdat het maximale Bitcoin-bedrag is bereikt. Dit zal naar verwachting in 2144 gebeuren.

Bitcoin Halving: zo werkt het concept

Bitcoin halving staat in relatie tot het minen van Bitcoin. De belangrijkste taak van mining is het bevestigen van transacties en het bewaken van de blockchain. Deze taak is arbeidsintensief, met als beloning een uitkering in Bitcoin. Het bedrag van deze beloning is stevig verankerd in de Bitcoin-broncode. De Bitcoin broncode is niet beïnvloedbaar.

De halveringsbeloningen zijn vastgesteld en ingebed in de code door Bitcoin-ontwikkelaar Satoshi Nakamoto. In 2009 was de beloning nog 50 Bitcoin. De Bitcoin Halving Reward – de beloning aan miners – is elke cycle aan halvering onderhevig. Dit vindt plaats na het minen van ongeveer 210.000 blocks, ongeveer elke vier jaar.

Na de eerste Bitcoin halving was de beloning voor de miners 22,5 Bitcoin, na de tweede halvering 12,5 Bitcoin. De beloning is momenteel 6,25 Bitcoin. Elke 10 minuten is er een nieuw blok in de blockchain gemaakt. Het aantal aangemaakte nieuwe Bitcoins per 10 minuten is ongeveer 6,25 stuks Bitcoin.

Bitcoin Halving: inflatie en deflatie

Bitcoin halving is zo belangrijk omdat het aanbod van Bitcoin beperkt is tot 21 miljoen Bitcoin. Per halving cycle is de reward in Bitcoin gehalveerd. Daardoor heeft de bitcoinprijs op termijn een neiging tot stijgen. Dit bij gelijkblijvende of groeiende vraag naar Bitcoin. Ook vele andere factoren spelen een rol zoals de voorraden op exchanges.

Het verband tussen de bitcoinprijs en Bitcoin halving is af te leiden uit de drie vorige Bitcoin halving cycles. We hebben het dat over de Bitcoin halving cycles in 2012, 2016 en 2020. Na elke Bitcoin halving steeg de prijs van Bitcoin enorm.

Maar de eigenlijke functie van Bitcoin halving is die van een beveiligingsmechanisme. De halving dient om de omloopsnelheid van Bitcoin te verlagen. En daarmee inflatie tegen te gaan. Één van de doelen van bitcoins oprichter.

Het is meer een een virtuele of synthetische vorm van inflatie die als volgt werkt:

De productie /mining van nieuwe Bitcoin betekent dat de geldhoeveelheid toeneemt. Dit hoeft niet per se tot inflatie te leiden, mits er tegenmaatregelen worden genomen. Als de geldhoeveelheid in hetzelfde tempo toeneemt als het aantal mensen dat de valuta gebruikt, kan de prijs stabiel blijven en is het waarschijnlijk dat sterke inflatie uitblijft. Als de vraag sneller stijgt dan de geldhoeveelheid, is er een waardestijging voor de vorige houders van de valuta.

Bitcoin Halving en de impact op de bitcoinprijs

De halvering van de beloning heeft een sterke impact op de Bitcoin-markt en de Bitcoinprijs. Na elke halving is er in één klap veel minder Bitcoin. Het resultaat is dat de verkoopdruk van de miners na elke halvering afneemt. Dit komt doordat Bitcoin-miners direct na de halving nog maar de helft van de eerdere inkomsten, gemeten in Amerikaanse dollars, ontvangen.

Cryptomunten

Vanuit economisch oogpunt is het logisch dat een miner de Bitcoin tegenhoudt, waardoor het vrij beschikbare aanbod verminderd.

Het is wachten tot de bitcoinprijs weer gaat stijgen als gevolg van schaarste. Als gevolg hiervan stabiliseert de bitcoin-prijs en stijgt deze na enige tijd aanzienlijk.

Aangezien Bitcoin meer dan de helft van de huidige marktkapitalisatie van alle cryptocurrencies bezit, heeft een Bitcoin halving niet alleen invloed op de BTC-prijs, maar ook op de rest van de cryptomarkt.

LET OP! DE MEESTE MILJONAIRS WORDEN GEBOREN TIJDENS EEN CRYPTOCRASH! GA NU EENVOUDIG HANDELEN BIJ BITCOINMEESTER EN KOOP NU JE CRYPTO TEGEN SPOTPRIJZEN! NAAR BITCOINMEESTER>>

De eerste Bitcoin halving in 2012

De eerste Bitcoin Halvering vond plaats op 28 november 2012. De beloningen halveerden van 50 naar 25 Bitcoin. Op dat moment was de BTC-prijs 12,35 dollar. Na 150 dagen steeg de koers tot $ 127. De prijs piekte aan het einde van het volgende jaar, in december 2013. Op dat moment was de prijs $ 1.038. Soortgelijke bewegingen deden zich voor in de volgende twee halving cycles.

Bitcoin Halving 2016

Bij de tweede halving op 9 juli 2016 begon de bitcoinprijs bij ongeveer 650 dollar. Binnen anderhalf jaar steeg de prijs tot bijna 20.000 dollar. In het volgende jaar daalde de prijs tot ongeveer 3.200 dollar.

Na de tweede Bitcoin halving handelde de bitcoinprijs in een prijsbereik van 575 dollar tot 20.000 dollar. De tweede Bitcoin halving zorgde voor een snelle stijging, maar ook daling van de prijs. Maar het moet gezegd worden dat ook na de sterke daling de prijs nog bijna 400 procent boven die van voor de halving van 2016 lag.

De eerste twee halving cycles lieten vergelijkbare prijspatronen zien. In beide gevallen markeerde de halving het begin van een nieuwe bullmarkt. Zowel voor als in de maanden na de halving steeg de bitcoinprijs fors. In sommige gevallen steeg de prijs met 12.000 tot 13.000 procent.

Het prijspatroon was hetzelfde voor beide halving cycles, maar de periode van bodem tot top werd verlengd; ook wel “diminishing returns” of “lengtening cycle” genoemd.

Bij de eerste halving was de periode tussen de low en de high 511 dagen, bij de tweede halvering was dit 1.068 dagen. De groei bij de eerste halvering was niet alleen sneller, maar ook sterker. In beide gevallen vond het grootste deel van de prijsstijging plaats na de halving. In beide gevallen bereikte de bitcoinprijs een nieuw record.

Bitcoin Halving 2020: baanbrekende 100.000 dollar?

Vóór de laatste halving tot nu toe op 11 mei 2020 werden vergelijkbare trends verwacht vanwege de prijsbewegingen van de laatste twee halving cycles.

De voorspellingen waren juist, want bij de derde halving cycle was ook de bitcoinprijs fors gestegen. Die stijging was echter  lager in directe vergelijking met de andere twee halving cycles.

Terwijl de prijs tijdens de eerste twee halving cycles met 277 (vergelijking 2009 tot 2012) en 531 (vergelijking 2012 tot 2016) procent steeg, bedroeg de stijging in de derde halving cycle slechts 180 procent.

Juist omdat de eerste twee halving cycles zulke sterke prijsbewegingen veroorzaakten, waren de verwachtingen voor de derde halving cycle bijzonder hooggespannen. Er was echter geen onmiddellijk effect, zodat de verwachtingen werden gevolgd door desillusie: de prijs bedroeg de ochtend na de halvering bijna 8.800 dollar en was daarmee vergelijkbaar met de dagen voor de halvering.

Tekort aan aanbod op middellange termijn leidt tot prijsstijgingen

Desalniettemin vertoonde de derde halving cycle dezelfde lange termijn trend als de eerste twee halving cycles. Aan het begin van het nieuwe jaar stond de BTC-prijs op een recordhoogte van 28.964 US dollar. De positieve prijsontwikkeling begon in het najaar van 2020 en is sindsdien alleen maar gestegen. In 2021 steeg de prijs met 124,5 procent.

Er zijn talloze wetenschappelijke studies gepubliceerd over de halvingprijsverhouding, die niet alleen de gegevens uit het verleden in detail analyseren, maar ook voorspellingen afleiden voor de volgende halvering in 2024.

De resultaten daarvan tonen een mooie toekomst voor Bitcoin. Deze (tijdelijke) dip, wat op dit moment een grote neerwaartse spiraal lijkt, zal achteraf slechts en kleine dip blijken op de zeer lange termijn koers van Bitcoin.

PROFITEER VAN EEN TEKORT AAN BITCOIN OP LANGE TERMIJN! OVER TIEN JAAR IS HET HEEL BIJZONDER ALS JE 1 BITCOIN HEBT. KOOP NU JE CRYPTO BIJ BITCOINMEESTER >>

Bitcoin halving en het stock-to-flow-model

Door de ontwikkelingen tot nu toe vragen veel beleggers zich af wat ze de komende maanden en jaren nog meer kunnen verwachten. Om hierin te kunnen voorzien kan het stock-to-flow model worden toegepast. De stock-to-flow-ratio beschrijft in feite de zeldzaamheid van een goed en is ook toepasbaar op Bitcoin.

Het model werkt met een waarde die de beschikbare hoeveelheid van een activum weerspiegelt. Deze waarde is de stock. De hoeveelheid Bitcoin die jaarlijks wordt toegevoegd, is de flow. De verhouding van beide waarden beschrijft de totale tijd die het bij de huidige snelheid zou duren voordat de totale voorraad is bereikt.

Stock-to-flow heeft tot nu toe met de grootst mogelijke nauwkeurigheid het verloop van de Bitcoin prijs in relatie tot Bitcoin Halvering voorspeld. Het model is wiskundig nauwkeurig. En daarmee toepasbaar voor toekomstige bitcoin-voorspellingen.

Als je het S2F-model volgt, wordt in 2023 een bitcoinprijs van 100.000 dollar voorspeld. Verschillende onderzoeken laten een duidelijk statistisch verband zien tussen het werkelijke verloop van de bitcoinprijs en het gemodelleerde stock-to-flow verloop.

Bitcoin Halving 2024 Countdown: De volgende halving komt eraan

Ook eind 2021 reageert de markt nog op de Bitcoin halvering van 2020. Om die reden zijn de verwachtingen voor de volgende Bitcoin halving – die op 12 maart 2024 wordt verwacht –  erg hooggespannen.

Bij de vierde Bitcoin halving daalt de waarde van de beloningen naar 3,125 Bitcoin. Uitgaande van dezelfde tendensen als in de eerste twee halveringen, kan worden aangenomen dat de Bitcoin-piek na de derde halving cycle pas in 2022 of 2023 zal worden bereikt.

Eind 2021 lag de prijs rond de 55.000 dollar. Een verdere stijging in de komende jaren tot 100.000 dollar is redelijk realistisch. Vanaf daar is het nog een jaar tot de volgende Bitcoin halving.

Er zijn verschillende manieren om te profiteren van het aanstaande Bitcoin halving effect. De eenvoudigste strategie is buy-and-hold, d.w.z. het kopen en opslaan van de Bitcoin in een geschikte hardware-wallet in afwachting van de komende prijsstijging, nadat het halveringsproces is voltooid.

Hoewel prijsontwikkelingen in het verleden geen garantie zijn voor toekomstige winsten, suggereren de tendensen tot dusver dat de volgende halvering opnieuw zal toenemen, zij het een meer gematigde en langzamere stijging.

Succesvol worden in de wereld van Crypto?

Wil je sneller succesvol worden in de wereld van Crypto? Ook na een cryptocrash? Dan hebben wij voor jou een aantal interessante opties ter overweging. Hieronder vind je een aantal geschikte bronnen en platformen zodat je een succesvolle start kunt maken!

Deel via:

Patrick Visser
Ervaringsdeskundige, online marketeer en levensgenieter

Al vanaf jongs af aan had ik een droom: Geld verdienen en binnen harken. Ik weet niet hoe het voor jou was, maar als er op mijn verjaardag een envelopje kwam, maakte mijn jonge ondernemershart een sprongetje. Natuurlijk deed ik wel net alsof ik het kaartje heel interessant vond en het geld maar een kleine bijzaak was.



van Dolder MEDIA
2411GE Bodegraven
info@laptoplifestyle.nl


van Dolder MEDIA - 2021 © 2023 - Alle rechten voorbehouden
Zeer groot databestand met historische beurskoersen! Wees voorbereid op de (AI) toekomst!Meer info en aanbieding