Het minen van de eerste bitcoin vond plaats in 2009. Sindsdien is de koers vele malen over de kop gegaan. Door die sterke stijging zijn veel mensen bitcoin-miljonair geworden. Andere mensen hebben misschien gedurende crypto-winter al hun crypto verkocht. Inmiddels zijn we ruim 10 jaar verder en vragen veel mensen zich af of het niet te laat is om in crypto te stappen. Een terechte vraag omdat Bitcoin de afgelopen jaren al zo hard is gestegen…. Is het te laat om in bitcoin te stappen?
Dus is het te laat om in bitcoin te stappen? Medio 2022 is het volgens fundamentele gegevens nog niet te laat om in bitcoin te stappen. Veel fundamentele en technische indicatoren geven aan dat het juist NU een ideaal instapmoment is voor bitcoin. De meeste metrics geven extreme oversold situaties aan welke vanuit historisch perspectief een zeer gunstige risk/reward hebben.
Wij laten hieronder zien naar welke metrics wij kijken. Vanuit veel metrics krijgen wij de bevestiging dat de situatie er fundamenteel zeer goed voor staat. Ondanks de koersdaling in 2022. Om welke metrics het gaat en wat deze aangeven kan je hieronder vinden.
TE LAAT OM IN BITCOIN TE STAPPEN? FUNDAMENTEEL GEZIEN IS DAAROP HET ANTWOORD NEE! BEGIN JE CRYPTO AVONTUUR GOED EN ONTVANG BIJ BITVAVO JE EERSTE 1000 EURO TRANSACTIEKOSTEN TERUG! >>
Inhoud van dit artikel
Te laat om in bitcoin te stappen? Niet volgens deze metrics!
Het is nog niet te laat om in bitcoin te stappen. Veel fundamentele data laat dat ook zien. De cryptocurrency markt is een opkomende markt met zeer veel kansen voor investeerders. Bekijk de groei van bitcoin maar eens van jaar tot jaar in onderstaande tabel. Het is ongekend.
Datum | Koers $ | Stijging % |
30-12-2011 | 4,25 | |
31-12-2012 | 13,51 | 318% |
30-12-2013 | 726,09 | 17084% |
30-12-2014 | 314,57 | 7402% |
30-12-2015 | 425,63 | 10015% |
30-12-2016 | 954,69 | 22463% |
29-12-2017 | 14363,88 | 337974% |
31-12-2018 | 3684,5 | 86694% |
31-12-2019 | 7150,25 | 168241% |
31-12-2020 | 29140,5 | 685659% |
31-12-2021 | 46311,42 | 1089680% |
Ik vind het nog steeds jammer dat ik niet gedurende de corona-crash ben ingestapt. Dat was een mega opportunity. Echter ben ik later alsnog ingestapt. En daar heb ik geen spijt van. Je moet gewoon je eerste aankoop doen hoe klein die ook is. Dan wil je er vanzelf meer over weten. En daarna wordt het steeds leuker!
Hieronder noemen wij een aantal redenen waarom je bitcoin zou moeten overwegen. Hetzelfde vind ik overigens van goede altcoin projecten; layer1 en layer2 projecten. Naar mijn mening gaan de echt goede projecten niet meer weg. En met alles wat in 2022 aan slecht nieuws naar buiten is gekomen, maakt dat deze projecten uiteindelijk alleen maar sterker terug komen.
Lees mee en laat je overtuigen van de goede fundamentele en technische cijfers.
1.Bitcoin is gedecentraliseerd
Bitcoin is een gedecentraliseerd Peer- to- Peer netwerkt. Peer- to- Peer refereert aan de directe uitwisseling van assets zoals cryptocurrency zonder tussenkomt van een derde partij of overheid. Dit was overigens ook het doel van de bedenker van bitcoin. Dit naar aanleiding van de kredietcrisis in 2008 waarbij banken gered moesten worden van de ondergang. Sindsdien is het vertrouwen in banken gedaald tot een dieptepunt. En terecht!
Satoshi Nakamoto wilde verandering. Een geldsysteem zonder bemoeienis of manipulatie van overheden of banken. In El Salvador is het nu al mogelijk te betalen met bitcoin zonder tussenkomt van een bank of overheidsbemoeienis. Wordt vervolgd…
Dat bitcoin gedecentraliseerd is zou voor jouw als muziek in de oren moeten klinken. We zien in Sri Lanka (juli 2022) waar nu een enorme bankrun plaats vindt. Of boeren die worden onteigend van hun grond. De overheid is niet meer te vertrouwen. Daarom is het zo belangrijk om je eigen bank te zijn. En los te komen van het systeem. Weet dat als boeren onteigend kunnen worden, jouw privébezit ook onteigend kan worden…
2.Koers van Bitcoin staat relatief laag
In 2021 ontstond een ware hype rond bitcoin. Maar ook in altcoins. Terwijl de bitcoin koers medio november 2021 nieuwe hoogten liet zien, ging men er vanuit dat deze wel even de 100k zou aantikken. Daarmee werden veel nieuwe beleggers naar de markt gelokt. Mede door influencers op sociale media.
Maar aan die stijging kwam abrupt een einde. Niemand had daar rekening mee gehouden… Zelfs de grote influencers niet. Maar als niemand hiermee rekening houdt dan gebeurt het vaak toch…
Uiteindelijk is na een reeks van schandalen en faillissementen de cryptomarkt fors gedaald. Bitcoin is ruim 60% gedaald. Menig altcoin is meer dan 70% gedaald. Gedurende die daling hebben veel beleggers de handdoek in de ring gegooid. Zonde, maar dat gebeurt. Dit zijn de beleggers die met een te grote hefboom beleggen en hun posities vroeg of laat geliquideerd zien te worden…
Een betere strategie zou zijn om je crypto gewoon vast te houden voor de lange termijn. En op vaste momenten bij te kopen. Met deze strategie is het nooit te laat om in bitcoin te stappen.
3.Op fundamentele gronden zou je NU moeten kopen
Op basis van fundamentele gronden is dit historisch gezien een goed moment op bitcoin te kopen. Of in elk geval kleine porties te gaan kopen. De bodem timen kan niemand maar op basis van deze gegevens lijkt het risico naar beneden klein ten opzichte van een groot stijgingspotentieel. Laten de metrics één voor één bekijken en doornemen.
1. Verhouding tussen stablecoins en bitcoin market cap

Bron: Will Clemente @WClementelll
Wat dit feitelijk wil zeggen is dat op dit moment een top is waar te nemen in de hoeveelheid geld (stablecoins) dat aan de zijnlijn staat. Kijk maar eens naar de situatie juni 2022. Gedurende dalende cryptokoersen in 2022 zien we dat de hoeveelheid aangehouden stablecoins groeit. Tot het moment dat er helemaal geen kopers zijn en een top wordt gezet. Zie bovenste grafiek. Die toppen vallen meestal samen met bodems in de de bitcoin koersgrafiek. Vanuit historisch perspectief een goed moment om in bitcoin te stappen.
2. Bitcoins 4 jarige trend + standard deviation
In de geschiedenis is het 4 keer eerder gebeurd dat de bitcoin koers daalt beneden haar standaard deviatie. Meestal betekende dat een zeer goed koopmoment. Je zou kunnen zeggen dat het relatief gunstig is om nu Bitcoin (gestaffeld) te gaan kopen. Zie onder andere situatie in 2015, 2019, 2020 en juni 2022. Will this time be different?
3. Bitcoin MVRV Z-Score
Dit is een wat ingewikkelde formule. Echter hecht ik hier wel fundamentele waarde aan. Immers, toppen en bodems in deze indicator komen vrijwel overeen met toppen en bodems in de koers.
De MVRV Z-Score formule: (MktCapBTC – RealizedMktCapBTC)/stdev(MktCapBTC). Het meet in feite hoeveel standaard deviaties de huidige marktwaarde verschilt met de gerealiseerde waarde. En daarmee toont de grafiek hoeveel standaard deviaties dat de marktwaarde afwijkt van de gerealiseerde waarde. Dus of er sprake is van onderwaardering of overwaardering. Feitelijk zijn er in juli 2022 geen kopers meer en is er nauwelijks interesse. In situaties dat we dit eerder zagen zaten we dichtbij een bodem in de koers van bitcoin.
De afbeelding hierboven spreekt boekdelen. Het is zeer interessant om nu bitcoin te kopen. In bitcoin stappen is nog niet vaak zo interessant geweest.
4. Bitcoin reserves op exchanges dalen sterk
De voorraad bitcoin bij brokers daalt nog steeds. Kijk maar eens naar onderstaande afbeelding. De blauwe lijn stelt de voorraad bitcoin op de beurzen voor. Deze is de laatste tijd behoorlijk dalende. We staan zelfs op het niveau van 2018 toen bitcoin koerste tussen 3.000 dollar en 6.000 dollar. Inmiddels staan we een multiple van 3 hoger!
De reserves zijn gedaald naar het niveau van 2018 toen bitcoin tussen de 3.000 en 6.000 dollar bewoog. Momenteel doet de koers 20.000 en dat is een multiple van 3 hoger! En de beschikbare voorraad is hetzelfde! Volgens mij kan de koers op lange termijn maar één kant op… Omhoog!
Uiteindelijk zullen de reserves naar nul lopen. Het kan lang of kort duren maar er zijn nog maar 1,5 miljoen bitcoins over…
5. Bitcoin reserve risk
De bitcoin reserve risk meten we door de bitcoin prijs te delen door Bitcoin Price / HODL Bank. De grafiek laat het vertrouwen van lange termijn holders zien ten opzichte van de Bitcoin prijs. Wanneer het vertrouwen hoog is en de prijs relatief laag, dan is er een interessante reward/risk verhouding om in Bitcoin te investeren. In de grafiek duidelijk te zien wanneer de Reserve Risk metric de groene zone bereikt.
Daalt de metric tot in de groene zone dan geeft dat aan dat het vertrouwen hoog is en de prijs relatief laag. Dat wil zeggen dat er een aantrekkelijke risk/reward verhouding is om in bitcoin te stappen. Het is duidelijk te zien dat er bovengemiddelde returns te verwachten zijn wanneer de metric in de groene zone beweegt. Als het vertrouwen laag is en de prijs van bitcoin relatief hoog dan is het vanuit historisch perspectief niet interessant genoeg om te investeren in bitcoin. Je zou dan eerder posities moet afbouwen en zorgen dat je zo’n 20% cash aan de zijlijn hebt staan.
6. RSI Indicator op maandbasis laat bodemstand zien
Hieronder zie je de RSI indicator gebaseerd op de maandgrafiek van Bitcoin. Ook deze grafiek spreekt voor zich en laat een duidelijke bodem-stand zien. Staat deze indicator op het punt van draaien zoals vorige keren? Dat moment kan wel eens heel dichtbij zijn… Dichterbij dan je misschien denkt…

bron: Zenon on twitter
7. Wereldwijd groeiende bitcoin adoptie
Niet alleen zien we dat steeds meer particulieren bitcoin kopen en aanhouden. Ook grote banken en institutionele beleggers parkeren een gedeelte van het te beleggen vermogen in bitcoin. Enkele grootbanken noemen bitcoin al het digitaal goud.
Vanwege de performance van goud de afgelopen 10 jaar zien we dat steeds meer gelden van goud naar bitcoin vloeien. Dat is een fundamenteel sterk teken.
Daarnaast zien we zelfs op landen niveau groeiende acceptatie van deze digitale munt. Je hebt vast wel gehoord van El Salvador dat bitcoin legal tender maakte. Dit betekent dat deze vorm van betaling geaccepteerd moet worden als men hiermee wil betalen. Daarmee is het dus een wettig betaalmiddel.
Om het gebruik te stimuleren biedt de regering een bitcoin wallet aan waarmee mensen dollars kunnen omzetten in bitcoin. Dat kan gratis en kosteloos.
Naast dat bitcoin een wettig betaalmiddel is geworden investeert het land op staatsniveau in bitcoin. Daarmee wil de regering bereiken dat een snelle conversie mogelijk is tussen twee valuta’s. El Salvador heeft inmiddels 100 miljoen dollar geinvesteerd in bitcoin. De Central African Republic heeft nu ook bitcoin als wettig betaalmiddel geaccepteerd. Welke landen volgen?
8. Ongeveer 1 miljoen Bitcoin over
Voor mij één van de belangrijkste redenen om in Bitcoin te stappen. Schaarste! Er kunnen maar 21 miljoen Bitcoin gemined worden. Inmiddels zijn er zo’n 18 a 19 miljoen gemined. Daarnaast zijn er nog zo’n 1 miljoen Bitcoin verloren gegaan. Dus er zijn nog zo’n 1 tot 1,5 miljoen Bitcoin over. Het is heel bijzonder als JIJ nog “One Coiner” kan worden of het al bent. Die kans is niet veel mensen (meer ) gegeven. Wat ga jij hieraan doen?
9. Bitcoin staat nog in de kinderschoenen
Als je nu begint met investeren in crypto ben je nog niet te laat. De cryptomarkt staat nog in de kinderschoenen. Als jij NU begint met elke maand een portie te investeren kun je over 10 jaar een heel mooi bedrag hebben opgebouwd.
Een investering in crypto wordt nog steeds gezien als een asymmetric bet. Wat is dat precies? Wel, dat wil zeggen dat het potentiële rendement vele malen groter is dan de kans dat je een enorm bedrag verliest. Daarbij moet ik wel zeggen dat dit alleen geldt voor langetermijn houders van crypto. Niet voor traders. De meeste traders verliezen over langere tijd geld.
Het komt erop neer dat je een deel van je vermogen in crypto belegd moet hebben. Houdt wel rekening met hoge volatiliteit. Als je daar tegen kunt liggen er mooie rendementen te wachten.
TE LAAT OM IN BITCOIN TE STAPPEN? FUNDAMENTEEL GEZIEN IS DAAROM HET ANTWOORD NEE! BEGIN JE CRYPTO AVONTUUR GOED EN ONTVANG BIJ BITVAVO JE EERSTE 1000 EURO TRANSACTIEKOSTEN TERUG! >>
Overige factoren die het instapmoment bepalen
Naast de bovengenoemde – grotendeels fundamentele factoren – kun je ook nog naar twee andere factoren kijken. Al eens gehoord van Altcoin Season of Bitcoin Dominance?
Altcoin Season
Wil je jouw bitcoin aankopen nog meer timen dan zou je ook naar de cycli in altcoins vs bitcoin kunnen kijken. Deze cycli zijn waar te nemen middels Altcoin Season Index. Met een index <25 is het Bitcoin Season. Bitcoin is dan relatief sterker dan de altcoins. Als 75% van de altoins 90 dagen beter presteren dan bitcoin is er sprake van alt season. Vaak zien we wel dat wanneer de koers van bitcoin stijgt, er een toename van het vertourwen in de markt komt en daardoor altcoins al (voorzichtig) meestijgen.

bron:blockchaincenter.net
Wat kun je hier nu mee?Als je doel is om uiteindelijk veel bitcoins te vergaren dan zou je via Altcoin Season uiteindelijk op meer bitcoins uit kunnen komen. Want altcoins stijgen over het algemeen harder. Als je die winsten afroomt en dat investeert in Bitcoin dan zou je uiteindelijk meer bitcoin kunnen kopen. Je behaalt immers sneller groter winsten die je terug kunt investeren in bitcoin.
Ik ben geen financieel adviseur maar ik zou je aanraden om 50% Bitcoin, 25% Big Caps en 25% Small Caps in je portefeuille te hebben. Op het moment dat we in een bull markt geraken dan zou ik steeds beetje bij beetje winsten afromen en zorgen dat tot 20 procent cash aan de zijlijn hebt staan. Op die manier kun je bij flinke dalingen weer porties bijkopen. Dit wordt ook wel Dollar Cost Averaging genoemd.
Bitcoin Dominance
Dit cijfer kun je zien op onder andere de website livecoinwatch.com of coinmarketcap.com. Dit percentage geeft de totale markt kapitalisatie van bitcoin aan ten opzichte van de totale markt kapitalisatie van altcoins. Omdat de money flow vaak cyclisch verloopt zie je dat Bitcoin Dominance ook in cycli beweegt.
Mensen die zowel in altcoins als bitcoin beleggen houden rekening met Bitcoin Dominance en Altcoin Season. Gedurende Altcoin Season hebben altcoins een betere performance dan bitcoin. Gedurende altcoin season zal Bitcoin Dominance zwakte laten zien. Daarom kijken investeerders naar beide cijfers om hierop hun portfolio af te stemmen en in te richten.
Investeerder die alleen in bitcoin handelen zouden de prijs van bitcoin kunnen vergelijken met Bitcoin Dominance. Als de prijs van bitcoin stijgen en ook Bitcoin Bominance stijgt dan zou dat een teken kunnen zijn dat we ons in een bull markt bevinden.
Stijgt de prijs van bitcoin terwijl Bitcoin Dominance daalt? Dan is er mogelijk sprake vaneen altcoin bull market.
Als de bitcoin prijs daalt maar Bitcoin Dominance stijgt, dan kan er sprake zijn veen ene altcoin bear market.
Als zowel bitcoin koers daalt alsook Bitcoin Dominance dan kun je spreken van een crypto bear market.
Wat is Bitcoin?
De fundamentals geven voldoende overweging om een deel van je vermogen in bitcoin te beleggen. Maar wat is bitcoin eigenlijk? En waarom is bitcoin zo bijzonder? Wat zijn de alternatieven?
Bitcoin is een digitale valuta. Ook wel crypto valuta genoemd. Cryptovaluta werken zonder tussenkomt van een Centrale Bank, overheid of een derde partij. De werking ervan maakt het voor de overheid of een bank onmogelijk om de waarde te beïnvloeden. Zomaar geld bijdrukken kan dus niet.
Bitcoin is een nieuw digitaal betaalmiddel. In feit een vorm van cash geld maar dan digitaal. Grote verschil is dat transacties peer to peer gaan, zonder tussenkomt van een derde partij.
Individuele transacties worden gebundeld in een blok. Deze blokken vormen een keten van transactiedata die achteraf niet is aan te passen. Een keten van blokken heet blockchain.
De blockchain lijkt op een database. Maar deze is nu decentraal. Over de hele wereld zijn er computers met een kopie van de hele bitcoin transactiegeschiedenis. Een computer die de transactiegeschiedenis bijhoudt en up-to-date houdt noemen wij een node.
De cryptomarkt is nieuwe markt waarin nog veel potentie zit. En dus interessant voor investeerder. Kijk maar eens naar onderstaande tabel dat de cumulatieve stijging van bitcoin weergeeft. Ik wil daar wel van profiteren. Jij toch ook?
Bitcoin koers ontwikkeling sinds de oprichting
Sinds 2009 is de Bitcoin koers met vele duizenden procenten gestegen. Hieronder de ontwikkeling van Bitcoin over de tijd in een tabel:
Datum | Koers $ | Stijging % |
30-12-2011 | 4,25 | |
31-12-2012 | 13,51 | 318% |
30-12-2013 | 726,09 | 17084% |
30-12-2014 | 314,57 | 7402% |
30-12-2015 | 425,63 | 10015% |
30-12-2016 | 954,69 | 22463% |
29-12-2017 | 14363,88 | 337974% |
31-12-2018 | 3684,5 | 86694% |
31-12-2019 | 7150,25 | 168241% |
31-12-2020 | 29140,5 | 685659% |
31-12-2021 | 46311,42 | 1089680% |
Zoals je hierboven kunt zien heeft bitcoin een enorme stijging laten zien. Als we dit vergelijken met de goud markt dan is dit natuurlijk ongekend. Momenteel staat bitcoin in de top 16 van qua marktgrootte. De goud markt is ongeveer 25x groter dan de bitcoin markt. Op de website 8marketcap.com kun je de actuele stand zien.
Waarom vergelijken wij de bitcoin market cap met die van goud? Wel, dat is omdat steeds meer institutionele beleggers aangeven dat bitcoin het nieuwe goud is. Niet zo verwonderlijk omdat de goudkoers de laatste 10 jaar per saldo niet van zijn plek is gekomen. In 2012 stond de koers rond 1800 en dat is medio 2022 nog steeds het geval.
TE LAAT OM IN BITCOIN TE STAPPEN? FUNDAMENTEEL GEZIEN IS DAAROM HET ANTWOORD NEE! BEGIN JE CRYPTO AVONTUUR GOED EN ONTVANG BIJ BITVAVO JE EERSTE 1000 EURO TRANSACTIEKOSTEN TERUG! >>
Crypto bear market 2021 – 2022
Sinds de all time high van bitcoin in oktober 2021 is de koers gaan dalen. Terwijl vrijwel iedereen dacht dat deze in een rechte streep de 100k zou gaan aantikken (lees PlanB). Dat laat nu dus even op zich wachten. Want op het moment van schrijven (medio 2022) staat de bitcoin koers rond de 20.000 dollar. Mede veroorzaakt door paniek rond Terra Luna en 3 arrows capital.
De val van Terra USD
De val van de UST heeft te maken met de manier waarop de stablecoins werken. Normaal gesproken houden uitgevers van stablecoins reserves achter de hand. De stablecoin wordt dan gedekt door cash, obligaties, aandelen of andere activa. Deze activa worden beheerd door een centrale organisatie. In het geval van Luna is dat LFG (Luna Foundation Gard) geweest.
De 1:1 koppeling tussen UST en de Amerikaanse dollar werd in stand gehouden door een algoritme. 1 UST kon je altijd inruilen voor 1 LUNA. Een verschil in prijs arbitreert de markt weer naar één dollar.
Als een grote partij grote hoeveelheden UST wil verkopen gaat de prijs zakken. LFG – de stichting die ten dienste staat van UST en het Luna ecosysteem moest ingrijpen. Zij deed dit door Bitcoin reserves uit te lenen en zo de koers (tijdelijk) te ondersteunen. Echter bleek de voorraad Bitcoin bij LFG niet voldoende.
Daarnaast wilden beleggers geen LUNA of UST meer kopen als gevolg van de ingezette daling in de cryptomarkt. Uiteindelijk ging de koppeling tussen LUNA en UST verloren waardoor het algoritme helemaal de mist in ging. Uiteindelijk heeft dit de hele cryptomarkt met zich mee de afgrond in getrokken.
De ondergang van Three Arrows Capital
Naast LUNA werden al snel elders problemen zichtbaar. Onder andere bij Crypto hedgefund Three Arrows Capital (3Ac), Voyager Digital en later ook Celcius. Dit had vooral te maken met belangen die deze partijen in LUNA hadden. Deze belangen zaten echter vast in smart contracts waardoor het fonds niet kon verkopen. En door de alsmaar dalende koersen moest deze hegdefund de waarde van haar onderpand aanvullen. Helaas volgde liquidatie.
Hoe heeft dit zover kunnen komen? Wel, je moet weten dat 3AC geld investeerde in cryptobedrijven. Dit deed het bedrijf onder andere met geleend geld, lenen van crypto of van geldschieters. Onderpand werd gehouden in de vorm van stablecoins en fiatgeld. Maar soms ook aandelen en obligaties. Als de waarde van het onderpand daalt moet dit aangevuld worden zolang er een schuld is. Uiteindelijk had het fonds niet genoeg middelen en moest het haar posities liquideren.
Nog meer angst, onzekerheid en twijfel (FUD)
De dalende koersen in de cryptomarkt is voer voor mensen die niet geloven in crypto. Onder andere Peter Shiff. Zij beweren nog steeds dat crypto geen waarde en geen toekomst hebben. En dat goud de beste hedge is tegen inflatie.
Maar wat zien we? Gedurende de stijgende inflatie sinds maart 2022 is de goudprijs gedaald van 2000 dollar tot onder de 1700 dollar. Hoe bedoel je een hedge tegen inflatie?
Weer anderen zullen blijven beweren dat bitcoin niet als betaalmiddel kan fungeren. En zo zijn er nog vele die van alles beweren. Maar uiteindelijk zien we aan de fundamentals dat het de beste tijd ooit is om NU te kopen. Kijk naar de adoptie door verschillende landen. Steeds meer instituties die in bitcoin stappen en grote banken die bitcoin “Digital Gold” noemen.
En door diezelfde grootbanken wordt juist veel FUD via de media verspreid. En dat is waardoor veel particulieren hebben verkocht in deze bearmarkt. Op datzelfde moment zijn grote partijen juist bitcoin aan het inslaan. Wie zal er uiteindelijk gelijk krijgen? Kijk dus niet naar wat wordt beweerd in de media maar kijk naar wat deze grote partijen daadwerkelijk doen…
Dan zie je dat je juist bitcoin moet aanhouden en bijkopen… Dat hebben wij dan ook veelvuldig gedaan… 😉
Bitcoin prijsverwachting
Fundamenteel lijkt een aankomende (felle) stijging van Bitcoin niets in de weg te staan. Want door de grote daling in 2022 is de gehele cryptomarkt zwaar oversold geraakt. En daarmee koopwaardig. Maar als de cryptomarkt dan zo koopwaardig is, wat is dan de prijsverwachting voor bijvoorbeeld het aankomende jaar? Of jaren?
Daarvoor kijken we onder andere naar verschillende modellen. Zo kennen we onder andere het Stock to Flow model en Mayer Multiple model.
Stock to Flow model (PlanB)
Dit model kijkt naar de totale hoeveelheid in omloop zijnde bitcoin (stock) als functie van de nieuw in omloop gebrachte bitcoins door miners (flow). Daarnaast vergelijkt PlanB het Stock to Flow met die van goud en andere edelmetalen om tot een voorspelling van de koers te komen.
Eigenlijk komt het er gewoon op neer dat hoe schaarser het product (wordt) hoe hoger de waarde. Het interessante is dat die schaarste al van tevoren vast ligt. Er kunnen namelijk maximaal 21 miljoen bitcoins gemined worden. Dat betekent dat de flow eens al stoppen. Met de verwachting dat de waarde dan enorm zal toenemen.
Maar… Één model is géén model! Dus dit geldt ook voor het Stock-to-Flow model.
Echter, kijken we naar de voorspelbaarheid hiervan dan zien we dat de koers van bitcoin onder de onderste standaard deviatie banden beweegt. Daarmee lijkt het model minder betrouwbaar te zijn geworden. Ik zelf hecht er minder waarde aan dan dat ik eerst deed.
Mayer Multiple Price Bands
Een metric waar steeds meer partijen naar kijken. Deze metric wordt berekend door de prijs van bitcoin te delen door het 200 daags moving average van bitcoin. De gedachte is dat wanneer we de bitcoin koers vergelijken met haar 200 daags gemiddelde koers, we een idee krijgen of de bitcoin prijs over- of ondergewaardeerd is.
Momenteel komt de bitcoin koers uit zwaar oversold levels. Vanuit historisch perspectief gezien is dit een goed moment om bitcoin te kopen. Er zijn immers vanuit een dergelijke situatie relatief grote stijgingen te verwachten ten opzichte van andere plaatsen in de grafiek. Bijvoorbeeld wanneer de koers in de rode zone komt.
TE LAAT OM IN BITCOIN TE STAPPEN? FUNDAMENTEEL GEZIEN IS DAAROM HET ANTWOORD NEE! BEGIN JE CRYPTO AVONTUUR GOED EN ONTVANG BIJ BITVAVO JE EERSTE 1000 EURO TRANSACTIEKOSTEN TERUG! >>
Tot slot
Na de flinke koersdalingen in 2022 lijken veel cryptovaluta koopwaardig. Alle fundamentele metrics tonen dat wel aan. Ook vanuit technische analyse oogpunt trouwens. Kun je verwachten dat de koers in één keer weer richting de 60k gaat? Nee, daar zou ik niet vanuit gaan.
Vanuit historisch perspectief gezien is het NU interessant om te kopen. Moet je dan in één keer vol instappen? Nee, dat zou niet verstandig zijn.
Een goede strategie om op lange termijn te winnen is nog steeds Dollar Cost Averaging. Start met een initiële investering van bijvoorbeeld 5.000 euro en ga daarna maandelijks porties van bijvoorbeeld 100 euro bijkopen. Of vanaf het moment dat de cryptomarkt met meer dan 30% is gedaald. Houdt in elk geval een vast schema aan.
Laat je gedurende de rit niet gek maken door het nieuws. We hebben de afgelopen tijd wel gezien dat grote partijen hierin manipuleren en jou van je crypto valuta willen afhelpen. Zorg dat je tijdens een bear market afstand neemt en blijft kijken naar de fundamentals.
Gedurende een bullmarkt moet je juist inzoomen en zorgen dat je reverse DCA toepast. Neem bijvoorbeeld na elke 10k stijging in bitcoin een deel winst. En zorg daarmee dat je 20% cash opbouwt voor de volgende bear market.
Wil je meer leren en weten over de bitcoin en altcoins? Doe een eerste investering. Hoe klein die ook is! Alleen dan wordt het interessant en ga de cryptomarkt verder bestuderen en blijf je het nieuws volgen. Weet dat het nog niet te laat is om in bitcoin te stappen. Je bent er nu nog vroeg bij. Succes!
Succesvol worden in de wereld van Crypto?
Wil je sneller succesvol worden in de wereld van Crypto? Ook na een cryptocrash? Dan hebben wij voor jou een aantal interessante opties ter overweging. Hieronder vind je een aantal geschikte bronnen en platformen zodat je een succesvolle start kunt maken! Weet dat het nog niet te laat is om in bitcoin te stappen.
- Money Mastery: Volledig toegang tot Money Mastery Discord. Mis nooit meer kansrijke crypto’s, leer investeren in crypto en ontdekt trends waar veel geld verdiend kan worden. Dit is DE ALLES-IN-ÉÉN FORMULE om te profiteren in de cryptomarkt. Leer alles over crypto en geef de rest het nakijken! Direct naar Money Mastery>> Of bekijk eerst onze uitgebreide review! Bekijk de Crypto Masterclass Review hier >>
- Cryptoparels: Een duidelijk overzicht van cryptocurrency die wellicht x100 kunnen gaan, gevonden door experts met zeer veel ervaring! Lees hier meer over Crypto Parels >>
- Bitvavo Exchange: Naar onze mening de beste crypto Exchange van Nederland! Handel tegen zeer lage kosten. Neem nu het beste besluit wat je kunt nemen en koop een stukje Bitcoin. Als is het maar voor 10 euro! Maak een account aan bij Bitvavo >> Ik heb zelf ook een account bij Bitcoinmeester. Check daar het aanbod coins via deze link >>
Bronnen:
Binance.com