Wow. Wat voelt het top om weer een nieuwe blog te schrijven.
De website met rust laten was een van de lastigere dingen die ik de afgelopen tijd heb gedaan. De reden die hier achter ligt is dat ik al mijn focus op mijn studie Commerciële Economie moest hebben.
Tentamens, opdrachten die van belang waren om eindelijk de propedeuse binnen te slepen. Gelukkig kan ik jullie mededelen dat dit is gelukt en ben ik terug met grote inspiratie en een lading nieuwe waardevolle content.
Podcast van de IMU: Online Barketing
Het is absoluut niet stil geweest in de online wereld. We zitten sowieso in een rumoerig jaar, maar ook online zijn er veel dingen gebeurt. Onlangs zag ik een podcast voorbij komen van Tonny Loorbach en Martijn van Tongeren van de IMU.
In hun nieuwe format “Online Barketing” spraken zij over een vraag van een luisteraar. Deze vraag ging over wat Tonny en Martijn vonden over het advies van online-guru’s om te stoppen met studeren om full time online te gaan ondernemen.
Ik zal de podcast onderin het artikel linken, zeker de moeite waard om even terug te gaan luisteren als je ook met deze vraag zit. Het antwoord van Tonny en Martijn raakte namelijk precies de kern waar het nu dreigt mis te gaan voor veel jongeren.
Stoppen met school om full-time te gaan ondernemen
Er is geen eenduidig antwoord op de vraag of dit een goed idee is of niet. Voor iedereen ligt er een andere weg op carrière gebied en leiden er absoluut meerdere wegen naar Rome.
De online guru’s die claimen dat je school niet nodig hebt om succesvol te worden komt vaak vanaf hun eigen ervaring. Daarnaast ook gevoed met ervaringen van grote CEO’s zoals Bill Gates die ook afhaakten om aan hun droom te gaan werken.

Toch is het te kort door de bocht om daarmee te zeggen dat dit ook voor jou een goed idee is. De vraag die je jezelf moet stellen is waar je je toekomst op gaat bouwen.
Het feit dat je op dit moment een goedlopende business runt is niet perse voldoende om je toekomst op te gaan bouwen. Er zijn extreem veel externe factoren die je nu nog niet overziet, die je hele situatie 180 graden kunnen omdraaien.
Leren in de praktijk en leren op een opleiding
Laat me dit voor je illustreren. Je runt een goedlopende webshop die op dit moment per maand het viervoudige oplevert van wat je ouders verdienen. Deze informatie heb je geleerd van een cursus en lijkt meer rendement op te leveren dan een huidige studie / opleiding.
Je leert wel hard op deze opleiding, maar levert voor je gevoel toch een stuk minder op. Om die reden begrijp ik ook zeker waarom het logisch klinkt wanneer je grote business voorbeeld zegt dat je met school kan stoppen.
Laat me je iets verder meenemen in de reden waarom ik denk dat school meer inhoudt dan alleen lessen en huiswerk.
Waarde naar de markt brengen
Om in onze werk maatschappij te slagen zul je gevormd moeten worden naar een persoon die waarde naar de markt kan brengen. De kern van de economie bestaat uit het helpen van elkaar. Jij kan iets bieden waar een ander naar vraagt (De wet van vraag en aanbod).
Dit kan een product, dienst of service zijn die aansluit op een probleem of gat die er vanuit de markt wordt gepresenteerd. Je moet er dus voor zorgen dat jij genoeg kennis of vaardigheden bezit die mensen kunnen helpen.

Je ontwikkeling begint bij de basisschool, waar je basis communicatie, taal en rekenvaardigheden leert. Ook leer je kleine verantwoordelijkheden dragen en samenwerken. Dit gaat verder op de middelbare school.
De overheid verplicht je tot een bepaalde leeftijd om hier aan deel te nemen, omdat ze weten hoe belangrijk dit is om succesvol deel te gaan nemen in de maatschappij.
Ik zeg dus niet dat je voor een baas moet gaan werken! Na een opleiding full-time gaan ondernemen is een mooie stap na je ontwikkeling tot de arbeidsmarkt.
Je vervolgstudie is een keuze. Je bent op de leeftijd gekomen dat het je niet meer verplicht wordt en je wordt geacht zelf in staat te zijn om in een enorme zee aan keuzes te kiezen wie je wilt zijn en wat je wilt worden.
Ontwikkeling: de laatste stap naar de markt
Waar ik naar toe wil is dat je niet verplicht bent om te studeren. Kies wat je wilt doen, maar besef dat je na de middelbare school nog niet klaar bent met je ontwikkeling. Er is nog een brug die je moet oversteken naar de arbeidsmarkt.

Je kunt kiezen waar je je wilt ontwikkelen. Praktisch of juist theoretisch. Het is belangrijk om iets te kiezen wat goed bij jou als persoon past. Maar wees je ervan bewust dat je vervolgstap jou de waarde geeft die je naar de markt kunt brengen.
Vooral op een jonge leeftijd is het lastig om te weten wat je precies wilt gaan doen in je leven. Daarom zit er in een opleiding ook een stuk algemene professionele ontwikkeling.
Dat ongeacht waar je terecht komt, je basisprincipes hebt waar je op de arbeidsmarkt mee verder kan. Natuurlijk leer je hier ook specifiek een vak of vaardigheden. Het bewijs van deze kunde is je diploma.
Persoonlijke ontwikkeling boven alles?
Ondernemen vereist geen diploma, maar een persoonlijkheid. In plaats van algemene vorming bouw je je toekomst door je als persoon te ontwikkelen in de praktijk tot dezelfde waarde als die je hebt na een opleiding.
Het nadeel van een cursus volgen is dat je jezelf eenzijdig opleid. Je leert hoe je een webshop bouwt, hoe je producten vind en verkoopt via advertenties op het internet. Hoewel dit mooie skills zijn is het niet een hele zekere grond om op te staan.

De informatie is vaak gekopieerd van andere ondernemers en wordt voor een groot bedrag doorverkocht als extra inkomstenbron voor wanneer webshops alleen niet meer genoeg opleveren.
Als je online business instort door dat je favoriete adverteerdersplatform stopt, heb je niks meer aan 50% van de kennis die je hebt opgedaan. De producten die je verkoopt zijn niet meer trending, je leveranciers kunnen niet meer leveren, handelsverboden: Allemaal onderdeel van het ondernemersrisico zou je zeggen.
Maar je bent jong! En wie leert je dan hoe je daar mee moet omgaan. Natuurlijk kom je wel verder, maar wellicht heb je geen grond meer om op te staan, verlies je je inkomen en sta je zonder inkomen en diploma weer aan het begin van de maatschappij.
Even relativeren!
Oef, wat een doemdenkerij Thijs. Eens.

Misschien pakt het allemaal goed uit voor je net zoals het andere mensen ook is gelukt. Het is niet dat ik niet geloof dat het kan, maar elk verhaal heeft twee kanten.
Dus ja, je zou kunnen stoppen met je school. Je bent het niemand verplicht, de mogelijkheden zijn er.
Maar ik geef je dit mee: Je bent jong, wat maken die paar jaar nou uit?
Stel je voor dat het toch allemaal niet uitpakt zoals je had gehoopt, kun je in ieder geval verder. Het is een naar gevoel om in een gat te vallen wanneer alles wat je dacht te hebben gebouwd wegvalt.

Ik zou je echt willen meegeven: Maak je school af en bouw je business ondertussen, zodat je wellicht na je opleiding direct in staat bent full-time te gaan!
En als je toch kiest om met school te stoppen: Zorg ervoor dat je jezelf blijft doorontwikkelen, bouw skills die je in verschillende scenario’s altijd verder brengen & blijf niet eenzijdig in het toenemen van je kennis.
“Niemand schatte u gering om uw jeugdige leeftijd”.
Ik geloof dat ondanks je leeftijd je tot heel veel in staat bent, jij Timoteüs.
School doe je niet omdat je jong bent, je doet het om verder te komen.
En dan weet ik zeker dat je een geweldige toekomst tegemoet gaat.
Luister hier de podcast van de IMU: Succesvol zonder diploma!