Afgelopen maanden is crypto behoorlijk hard gedaald, met dalingen per cryptomunt van 45 procent tot zelfs 99 procent (Terra LUNA onder andere). Een ware cryptocrash als je het mij vraagt. Wat zorgt er eigenlijk voor dat de prijs van een cryptocurrency stijgt of daalt? In dit artikel maken wij een vergelijking met de cryptowinter 2018 en de cryptocrash in 2022. Wat ging er mist en wat kunnen we mogelijk leren uit het verleden? En vooral, wat is de toekomstverwachting? Je leest het natuurlijk allemaal hier op laploplifestyle.nl. Waar online geld verdienen de standaard is.
Inhoud van dit artikel
Wat of Wie hebben de cryptocrash veroorzaakt?
Het naïeve antwoord zou zijn dat verbeterde partnerships, technologische doorbraken en betere use cases etc. de prijs doen stijgen of juist doen dalen. In werkelijkheid worden Bitcoin en de meeste altcoins echter blootgesteld aan minder meetbare, bijna emotionele factoren die leiden tot prijsschommelingen en vaak tot stemmingswisselingen bij beleggers.
De stemming is gespannen, grote Whales verschansen zich in hun loopgraven. Wat is er gebeurd, hoe kon de koers zo de grond inzakken, zonder schandaal, zonder noemenswaardig nieuws? Leidt deze cryptocrash de nieuwe cryptowinter in?
Vertrouwen speelt daarbij een grote rol, bijvoorbeeld als Bitcoin boven de $20.000 stijgt, worden er extra aankopen gedaan en vice versa treden er cascade- effecten op. Stoploss en limiet orders die na elkaar worden geactiveerd als een munt onder een magische limiet van een x aantal dollars valt. Dit leidt uiteraard tot een volatiele markt die vaak schommelingen van plus of min 10-20% per dag kan ervaren.
Het hier genoemde vertrouwen van investeerders is vaak niet van toepassing op de huidige situatie op het gebied van technologie, ontwikkelingen of samenwerkingsverbanden. Nee, het is gebaseerd op de hoop om rijk te worden.
Short traders proberen elke “golf” te vangen en daarop in te spelen. Met de hoop dat de koers door bepaalde steunniveaus gaat zakken. En de daling doet versnellen.
Als we eerlijk zijn, is er niets veranderd in Bitcoin van gisteren tot vandaag. Toch zakten de koersen flink naar beneden. De Bitcoin werd de facto 99% van de tijd onjuist gewaardeerd omdat er geen nieuws was of iets dergelijks. Alleen de speculanten hebben stoom afgeblazen en omdat ze hetzelfde handboek hebben gelezen, dalen de prijzen op grote schaal wat uitmondde in een cryptocrash.
Over Goudkoorts en Short Traders
We hebben deze goudkoorts stemming al vaak opgemerkt. Volgens mij is het nu nog steeds het probleem dat markten op korte termijn worden beïnvloed door partijen die snel geld willen verdienen op korte termijn. Dit kan op lange termijn wel tot problemen leiden.
Dit kan ook worden verklaard door het feit dat hoe meer marktkapitalisatie en handelsvolume afnemen, hoe meer prijzen in hun voordeel kunnen worden beïnvloed door individuele grote beleggers. Het is dus niet alleen een tijdelijk verlies van vertrouwen, maar de markt wordt ook kwetsbaarder voor verdere prijsschommelingen. Want naarmate het handelsvolume daalt en, in tegenstelling tot de wiskunde, min maal min hier niet gelijk is aan plus, zien handelaren de prijzen kelderen.
Samenvattend: We zien nu twee problemen. Om te beginnen hebben we een markt die wordt aangedreven door op geld beluste short sellers. Dit zijn verkopers die de onderliggende waarde – hier Bitcoin – verkopen zonder deze in bezit te hebben. Wanneer de koers daalt kunnen deze short sellers Bitcoin goedkoper terugkopen. Het verschil is winst.
Ze kijken allemaal naar dezelfde Youtubers en Tiktokkers en zitten allemaal in dezelfde Telegram-groepen. Wanneer de prijs daalt, ontstaat er een rollercoaster effect (lees cryptocrash) waar iedereen deel van wil uitmaken. Aan de andere kant hebben we een marktomgeving met een veel lager volume. Dit leidt tot een kwetsbaarheid voor manipulatie.
Een handelaar gaf aan: “We hebben jonge, gedecentraliseerde valuta’s die oude beursexperts ontmoeten en dan schaamteloos worden uitgebuit.” Welnu, we hebben een soort jeugdbescherming nodig voor Bitcoin en ander crypto, met andere woorden, regelgeving .
De Bitcoin Flash-crash: hoe is de laatste cryptocrash gebeurd?
Na het herstel in Bitcoin en andere cryptocurrencies was er weer een inzinking. In onze analyse maken we een beetje duidelijk hoe de flashcrash tot stand kwam en waarom het te verwachten was.
Eind juli 2021 handelde Bitcoin (BTC) nog op momenten onder de $30.000. Begin van de maand bereikte de Bitcoin-prijs toen nog een maandelijks hoogtepunt van bijna $53.000.
Terwijl het sentiment onder marktdeelnemers veranderde van paniek en latere maanden van onzeker en angstig weer in optimisme, sloeg de hebzucht weer toe.
Ethereum (ETH) en tal van andere cryptocurrencies volgden BTC in het herstel. Solana (SOL) en Cardano (ADA) bereikten zelfs nieuwe all-time highs! Maar toen kwam 7 september 2021, “Bitcoin Day”, toen de goedkeuring van BTC als wettig betaalmiddel in El Salvador officieel van kracht werd.
Op de cryptomarkten viel echter weinig te vieren. Dit kwam omdat er een uitverkoop was met een inzinking van bijna 20%. Dit betekende soms een daling voor Bitcoin van meer dan 10.000 USD. Maar dit is niet zo maar gebeurd. Want bevindingen uit grafiekanalyses, marktgegevens, sentiment-gegevens en on-chain-gegevens wezen al langer op een naderende daling van de munt.
Wat leidde tot de Bitcoin flash-crash van 7 september 2021?
Wat veroorzaakte de uitverkoop in Bitcoin en andere cryptocurrencies? Als dit allemaal geen toeval was, dan moeten er redenen te vinden zijn. In feite, zoals zo vaak het geval is, speelden meerdere factoren tegelijkertijd een rol welke hebben geleid tot een bitcoincrash.
De US Dollar Index (DXY) presteerde positief. Tegelijkertijd zagen de Amerikaanse aandelenmarkten enige zwakte. In beide gevallen hebben is er correlatie met Bitcoin, wat een effect heeft op de koers. De officiële start van de adoptie van Bitcoin als wettig betaalmiddel in El Salvador was al maanden bekend en was waarschijnlijk al lang ingecalculeerd. Sommige marktdeelnemers hebben hier misschien hun toevlucht genomen tot een klassiek “Buy the rumor sell the news” -gedrag.
Afnemend Momentum Bitcoin
Handelaren wezen al lang op een mogelijk verlies van momentum in de Bitcoin-prijs. Het momentum leek fragiel en het korte termijn risico nam toe als gevolg van meerdere divergenties.
Marktpartijen met veel kapitaal (zogenaamde whales) maakten handig gebruik van de psychologische grens van $53.000. Teven werd op dat moment een top waargenomen in de marktcapitalisatie van Bitcoin. Ook de waarschuwingsanalyses (met overeenkomstig effect op het sentiment van particuliere beleggers) deden de koers van Bitcoin geen goed.
De handel in Bitcoin futures bereikte een hoge volume doordat beleggers massaal hadden ingezet op een stijging naar 100k of nog meer. De prijs werd gedreven door hebzucht. Dit leidde tot een top in de Bitcoin prijs. Als er geen kopers meer zijn gaat de koers uiteindelijk dalen. Dat gebeurde dan ook.
De aanvankelijk kleinere uitverkoop werd versneld door een sneeuwbaleffect van doorgaande en langdurige liquidaties van veel handelaren die moesten gaan verkopen door marge verplichtingen. Een bitcoincrash volgde. De genoemde factoren/redenen zijn zeker niet de enige die hebben bijgedragen aan de gebeurtenissen van 7 september 2021. Vooral de situatie in de Bitcoin termijnmarkt bleek een katalysator voor verdere koersdalingen.
De termijnmarkt wees de weg al
Vóór de uitverkoop op 7 september 2021 konden belangrijke niveaus in de Bitcoin koers al worden waargenomen. Zogenaamde kritieke prijsniveaus ofwel de max pain price.
Deze prijsniveaus waren vóór de historische uitverkoop van mei 2021 al waargenomen in de Bitcoin futures. Dit was ook het geval bij andere cryptocurrencies. Ook in die tijd kenden de cryptomarkten een scherpe uitverkoop, versneld door de massale liquidaties in de futures. Een cryptocrash tot gevolg.
Tegelijkertijd nam het financieringspercentage toe. Over het algemeen geldt voor de financieringsrente: Positieve rentes wijzen op een bullish sentiment, negatieve rentes op een bearish sentiment.
Als de financieringspercentages te veel stijgen of dalen bij stijgende/dalende rente, betekent dit vaak een toenemende hefboomwerking, dat wil zeggen steeds meer risicobereidheid in de futures.
Het sentiment wordt meer bullish of bearish totdat extreme punten worden bereikt, wat dan vaak tot correcties leidt. En zo gebeurde het op 7 september 2021. Er werd in totaal meer dan 2,3 miljard dollar geliquideerd, het grootste bedrag sinds 19 mei 2021.
Voorspelbaarheid van de markt
Veel marktpartijen vragen echter niet per se naar de achtergrond, maar juist naar de voorspelbaarheid van dergelijke gebeurtenissen. Welnu, er waren al enige tijd tekenen van een vertragend momentum in Bitcoin en andere cryptocurrencies.
Vooral de psychologie van de markten, uitgedrukt in de prijsbewegingen zelf, wezen echter al langer op een mogelijke correctie. Overigens was het vergelijkbaar met Ethereum. Vanuit een puur marktpsychologisch oogpunt waren er hier minder signalen dan bij Bitcoin, maar er waren duidelijkere, bearish verschillen. Overigens waren de Ethereum Futures zelfs meer bullish dan BTC.
Zoals aan het begin vermeld, hebben verschillende factoren/redenen bijgedragen aan de cryptocrash van 7 september 2021. Het wordt echter als een redelijke veronderstelling beschouwd dat noch het Internationaal Monetair Fonds (IMF), noch de Wereldbank, noch andere grote instellingen aan het werk waren. Dit wordt vaak vermeld, aangezien overeenkomstige theorieën zich via verschillende sociale netwerken hebben verspreid.
Uiteindelijk hebben we soms te maken met een normale correctie, die zwakke handelaren uit de markt spoelt en sterke handen (zogenaamde diamond hands) of vers geld de kans geeft om verder te accumuleren, of een goedkope aankoopkoers te vinden. En iedereen die denkt dat deze uitverkoop de lange termijn vooruitzichten voor Bitcoin, Ethereum of andere cryptocurrencies heeft veranderd, heeft het mis. Omdat prijsbewegingen op korte termijn de fundamentele gegevens niet veranderen.
Waarom BTC nog geen bearmarkt heeft meegemaakt
De huidige marktsituatie wordt vaak vergeleken met de jaren 2013/2014 en 2017/2018. Beide keren was Bitcoin het jaar na de halvering ongelooflijk gestegen, om bij de volgende halvering weer ongeveer 80 procent van de prijs te verliezen. Een handelaar legt uit dat we nog steeds geen bearmarkt hebben gezien, ook al doet de daling daar wel behoorlijk aan denken.
Ik denk niet dat $ 69.000 de top was voor deze 4 jarige cyclus ofwel “halving cycle”. Als $ 69.000 de top was, dan zou een typische min 80 procent bearmarkt de Bitcoin koers brengen tot een potentiële bodem van $ 14.000 Dit is onder de 2017 koers, de tot dan toe hoogste punt van 20.000 dollar. En tevens ook onder het 200 daags voortschrijden gemiddelde. Die lijn ligt op moment van schrijven rond de 18.000 dollar.
Nee, dat is nog nooit eerder gebeurd, gaat nu niet gebeuren, en ik denk ook niet dat het ooit zal gebeuren. Hou in gedachten dat deze dalingen de mensen met veel cryptomunten juist doet besluiten bij te kopen. Want een cryptocrash -ofwel dalingen van meer dan 50% – zijn heel normaal in een dergelijke markt. of Dit soort momenten blijken in het verleden gouden koopkansen te zijn. Dit zijn ook de momenten waar de miljonairs geboren worden.
Wat maakt de situatie anders dan 2017/2018?
De stelling dat Bitcoin zich in een supercyclus bevindt, is ook zeer wijdverbreid in de crypto wereld. Dit betekent dat Bitcoin niet langer een bearish fasen zou hebben – vergelijkbaar met technologie giganten, zoals Microsoft, Google en Co. In feite zijn er veel punten die de cryptomarkt nu anders maken dan in 2017-2018. Destijds waren er geen op de beurs verhandelde derivaten of andere institutionele beleggers op de schaal van Tesla of MicroStrategy.
Bitcoin was toen ook geen wettig betaalmiddel in een land als El Salvador. Uitgifte van nieuwe cryptomunten veroorzaakten toen een echte hausse. In plaats daarvan zijn er nu veel sectoren binnen de cryptomarkt (NFT, DeFi), die zich ook los van elkaar ontwikkelen, ook al is de cryptomarkt nog grotendeels verbonden.
In feite heeft de cryptomarkt in 2018 lang niet het soort adoptie meegemaakt zoals dit jaar gaande is. Dit is in wezen waarschijnlijk het grootste voordeel. Nu er zelfs pinautomaten zijn, waar je Bitcoin en andere munten kunt kopen of wisselen, met miljoenen winkels en webshops waar je met crypto kunt betalen zijn we in een nieuw tijdperk beland. Je zou kunnen zeggen dat we nog maar aan het begin staan van een crypto wereld en adoptie van crypto als betaalmiddel, naast de euro en dollar.
Succesvol worden in de wereld van Crypto? (na een cryptocrash)
Wil je sneller succesvol worden in de wereld van Crypto? Ook na een cryptocrash? Dan hebben wij voor jou een aantal interessante opties ter overweging. Hieronder vind je een aantal geschikte bronnen en platformen zodat je een succesvolle start kunt maken!
- Money Mastery: Volledig toegang tot Money Mastery Discord. Mis nooit meer kansrijke crypto’s, leer investeren in crypto en ontdekt trends waar veel geld verdiend kan worden. Dit is DE ALLES-IN-ÉÉN FORMULE om te profiteren in de cryptomarkt. Leer alles over crypto en geef de rest het nakijken! Direct naar Money Mastery>> Of bekijk eerst onze uitgebreide review! Bekijk de Crypto Masterclass Review hier >>
- Cryptoparels: Een duidelijk overzicht van cryptocurrency die wellicht x100 kunnen gaan, gevonden door experts met zeer veel ervaring! Lees hier meer over Crypto Parels >>
- Bitvavo Exchange: Naar onze mening de beste crypto Exchange van Nederland! Handel tegen zeer lage kosten. Neem nu het beste besluit wat je kunt nemen en koop een stukje Bitcoin. Als is het maar voor 10 euro! Maak een account aan bij Bitvavo >> Ik heb zelf ook een account bij Bitcoinmeester. Check daar het aanbod coins via deze link >>