wordpress website
3 minuten leestijd

Wat is het verschil tussen WordPress.com en WordPress.org?

Door: Simon Groothart
7 oktober 2019

Ze lijken zo op elkaar. Voor mensen die beginnen met WordPress is het lastig om te onderscheiden wat nou het verschil is tussen de .com en de .org versie. Toch zijn er wel degelijk verschillen tussen deze twee versies. In dit artikel lees je welke ik aanraad, en wat de reden daarachter is. 

Het belangrijkste verschil: de servers

Het grootste verschil is dat je bij de WordPress.com een website bouwt op de servers van WordPress zelf. Je bent dus zelf geen hoofd eigenaar van de website, omdat je de servers niet beheert waar je website op staat.

Je bouwt dus wel je eigen website, maar medewerkers van het bedrijf zijn in staat de server waar de website op staat te beheren. Als je een website begint op de “.com” versie kies je voor een totaaloplossing. Je domeinnaam , hosting en dus website op 1 plek geregeld.

Je kunt WordPress.com goed vergelijken met een website bouwer zoals SquareSpace.

De meeste websites die op WordPress draaien is er sprake van de versie van .org. Dit houdt in dat er gebruik wordt gemaakt van het systeem van WordPress, maar dan gehost op een eigen server. Dit houdt in dat jij als enige in beheer bent van de bestanden die op je website en server staan. 

Je kunt WordPress.org goed vergelijken met een besturingssysteem zoals Windows, alleen dan voor websites. 

Welke verschillende functies zijn er?

Zoals in de inleiding al werd vermeldt: de beide systemen lijken ontzettend veel op elkaar. Toch zijn er verschillen die vooral te maken hebben met de gelimiteerde opties van WordPress.com. Wanneer je er voor kiest om het besturingssysteem van .org op je server te installeren zul je merken dat je veel meer opties hebt dan de .com versie. 

De .com versie is vooral geschikt voor simpele websites die gericht zijn op blogs, portfolio en simpele bedrijfswebsites. Ook kun je er een webshop in maken, in een uitgeklede versie van WooCommerce. 

De hiervoor genoemde onderdelen zijn ook allemaal mogelijk in de .org versie, alleen dan met veel meer mogelijkheden. De grootste reden hiervoor is dat je plugins kan installeren die de basis functies van WordPress uitbreidt. 

Verschillende ontwikkelaars

Op WordPress.com kun je alleen gebruik maken van de beschikbare functies van de ontwikkelaar van WordPress. Hierbij loop je een hoop extra functies mis die je kan toevoegen aan je website door plugins te gebruiken van externe ontwikkelaars. 

Deel via:

Patrick Visser
Ervaringsdeskundige, online marketeer en levensgenieter

Al vanaf jongs af aan had ik een droom: Geld verdienen en binnen harken. Ik weet niet hoe het voor jou was, maar als er op mijn verjaardag een envelopje kwam, maakte mijn jonge ondernemershart een sprongetje. Natuurlijk deed ik wel net alsof ik het kaartje heel interessant vond en het geld maar een kleine bijzaak was.
Van Dolder MEDIA | 2411GE | Bodegraven - info@laptoplifestyle.nl © 2024 - Alle rechten voorbehouden