ETF Beleggen
5 minuten leestijd

ETF Beleggen: 3 belangrijke voordelen waar je op kan rekenen

Door: vandoldermedia
6 juli 2022

Bijzonder veel mensen die willen investeren zweren bij ETF beleggen. Een ETF is een zogenaamde Exchange Traded Fund welke sterke gelijkenissen vertoont met een indexfonds.

Ondanks deze sterke gelijkenissen zijn beide producten toch niet helemaal gelijk. Voor een ETF geldt namelijk dat ze de koers volgt van een bepaalde asset. Het kan hierbij ook gaan om een complete index. De zogenaamde S&P 500 trackers zijn bijvoorbeeld ontzettend populair. Het belangrijkste verschil met indexfondsen is terug te vinden in het feit dat deze laatste je daadwerkelijk (deels) eigenaar maken van bijvoorbeeld de aandelen die deel uitmaken van de index in kwestie. Bij een tracker is dat niet het geval.

Toch zijn er enkele zeer interessante voordelen verbonden aan ETF beleggen waar ook jij in de praktijk van zal kunnen genieten. Welke? Dat laten we je graag hieronder ontdekken!

LET OP! WIL JE SUCCESVOL ETF BELEGGEN MET EEN ZICHZELF BEWEZEN INDICATOR VOOR HET VOLGEN VAN GROTE TRENDS? OOK JIJ KAN DIT NU MET DE TRADING NAVIGATOR METHODE >>

1. Trackers zijn doorgaans (veel) voordeliger aan te kopen

In eerste instantie dient er rekening mee te worden gehouden dat indexfondsen doorgaans over bepaalde minimale instapbedragen beschikken. Voor een S&P 500 indexfonds bestaat de kans bijvoorbeeld dat je rekening moet houden met een vereiste inleg van zomaar even 3.000 euro of meer.

Een dergelijke minimale vereiste inleg is niet vereist voor het aankopen van een tracker. Dat opent natuurlijk de deuren voor investeerders die over een beperkt(er) budget beschikken. Heel wat mensen zouden bijvoorbeeld graag willen genieten van een blootstelling aan de volledige S&P 500 index binnen hun portefeuille, maar hebben niet de mogelijkheid om bijvoorbeeld periodiek indexfondsen aan te kopen. De keuze voor ETF beleggen is wat dat betreft veel interessanter en toegankelijker.

Ondanks het feit dat je over veel lagere instapmogelijkheden beschikt, moet het gezegd dat het uiteindelijke effect binnen je beleggingsportefeuille min of meer hetzelfde zal zijn. Dit dus zoals in de inleiding reeds aangegeven met uitzondering van het feit dat je met een tracker geen echte eigenaar wordt van de onderliggende aandelen.

Voor heel wat investeerders en beleggers is dat echter ook helemaal geen vereiste. Zij willen gewoon kunnen rekenen op een goede spreiding binnen hun portefeuille. Dit ook wanneer ze slechts beperkte financiële middelen voor handen hebben. Zowel met een indexfonds als met een tracker valt dit zonder probleem te realiseren.

2. Ook bij ETF beleggen kan je periodieke dividenden ontvangen

Een tweede niet onbelangrijk voordeel waar je rekening mee kan houden bij ETF beleggen heeft betrekking tot het feit dat je ook met deze beleggingsproducten aanspraak kan maken op een bepaald dividend.

Toegegeven, het dividend dat je in het merendeel van de gevallen ontvangt is niet bijzonder groot. Dat gezegd hebbende is elke vorm van passief inkomen uiteraard mooi meegenomen. Let wel, wil je graag het dividend uitbetaald ontvangen en wil je bijgevolg niet dat het dividend kapitaliseert in de tracker zelf? Dan dien je te kiezen voor de distribuerende trackers.

Wanneer jij een belegger bent die graag zo hoog mogelijke dividendrendementen wenst na te streven kan het ook interessant zijn om te kiezen voor speciale ETF’s met een hoog rendement. Een bekend voorbeeld van een dergelijke ETF is de zogenaamde Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield ETF.

Voor deze ETF geldt dat ze op moment van schrijven beschikt over een dividendrendement van ongeveer 4 procent. Voor deze ETF geldt bovendien dat ze beschikt over een wereldwijde spreiding wat als gevolg heeft dat je meteen kan rekenen op een zo optimaal mogelijke diversificatie. Dit aldus gecombineerd met een aantrekkelijk dividend dat per kwartaal wordt uitbetaald.

LET OP! WIL JIJ SUCCESVOL BELEGGEN IN ETF’S? ONTDEK HOE JIJ IN 5 MINUTEN 30 WINSTGEVENDE AANDELEN SELECTEERT! NAAR DE GRATIS HANDLEIDING >>

3. Bij ETF beleggen beleg je op één van de veiligste manieren die er zijn

Het is zeer belangrijk om bovenstaande stelling in de juiste context te zien. Wanneer je het aanbod met ETF’s of trackers op de markt gaat bekijken zal meteen duidelijk worden dat er best een aantal verschillende exemplaren bestaan.

Voor verschillende van deze trackers geldt dat ze zoals eerder reeds aangegeven een bepaalde index volgen. Anderen hebben als het ware zelf een mandje met aandelen samengesteld waar ze de (gezamenlijke) koers van volgen. Een bekend voorbeeld van deze laatste is bijvoorbeeld de in Nederland razend populaire VWRL ETF. Wanneer je gaat beleggen in een dergelijke tracker realiseer je meteen een geweldige diversiteit tegen een zeer bescheiden prijs.

Bovenstaande is eveneens van toepassing voor het geval je gaat beleggen in een bepaalde index ETF. Neem nu bijvoorbeeld de VUSA. Dit is de Vanguard S&P 500 ETF. Voor deze tracker geldt dat ze altijd de actuele koers van één van ’s werelds belangrijkste beursindexen volgt. Omdat Standard & Poor’s er altijd voor zorgt dat de index bestaat uit de 500 grootste ondernemingen van de Verenigde Staten beschik je dus te allen tijde over een blootstelling aan deze wereldklasse ondernemingen binnen je portefeuille. Ondanks het feit dat dit zeker een veilige manier van beleggen is spreekt het voor zich dat er ook hier nog steeds risico’s aan verbonden zijn. Dat is echter bij beleggen altijd het geval.

LET OP! WIL JIJ SUCCESVOL BELEGGEN IN ETF’S? ONTDEK HOE JIJ IN 5 MINUTEN 30 WINSTGEVENDE AANDELEN SELECTEERT! NAAR DE GRATIS HANDLEIDING >>

Deel via:

Patrick Visser
Ervaringsdeskundige, online marketeer en levensgenieter

Al vanaf jongs af aan had ik een droom: Geld verdienen en binnen harken. Ik weet niet hoe het voor jou was, maar als er op mijn verjaardag een envelopje kwam, maakte mijn jonge ondernemershart een sprongetje. Natuurlijk deed ik wel net alsof ik het kaartje heel interessant vond en het geld maar een kleine bijzaak was.
Van Dolder MEDIA | 2411GE | Bodegraven - info@laptoplifestyle.nl © 2024 - Alle rechten voorbehouden