digitale marketing google ads sea
3 minuten leestijd

Wat is SEA?

Door: Simon Groothart
26 september 2019

Als je op deze pagina terecht bent gekomen dan ben je op zoek naar de betekenis van de afkorting SEA. Misschien heb je het ergens in een vacature zien staan, op een website of in een video. Ook laat het je misschien aan SEO denken. Nu lijken deze twee dingen zeker op mekaar, maar wat is nou het verschil?

Inhoud van dit artikel

Wat is de betekenis van SEA?


SEA is de afkorting van het Engelse woord “search engine advertising”. Vertaald naar het Nederlands betekent dit: “zoekmachine adverteren”. Door advertenties te creëren op zoekmachines (zoals Google) probeer je traffic naar je site te krijgen. Je besteedt een budget om je pagina hoog in een zoekmachine te krijgen.


Hoe werkt SEA?

SEA is eigenlijk een veiling. Het doet mij denken aan de aflevering van Bassie en Adriaan op de bloemenveiling in Aalsmeer.

bassie en adriaan bloemenveiling

Op het moment dat je een campagne hebt opgesteld en een advertentie groep hebt ingericht, moet je zoekwoorden gaan selecteren waar je op wilt gaan bieden. Dit zijn zoektermen die jij en ik in Google invoeren op het moment dat we iets zoeken. Denk bijvoorbeeld aan:

  • labradoodle assen kopen
  • schilder utrecht goedkoop
  • nike air max kopen

Op het moment dat jij op de zoekknop drukt gaat er binnen een seconde een razendsnelle veiling aan de gang. Alle adverteerders die een budget hebben ingesteld op deze zoektermen bieden tegen mekaar op om zo hoog mogelijk in jouw zoekresultaten te verschijnen.

Het bedrag wat wordt betaald voor een klik op deze advertentie heet de CPC (Cost Per Click). Dit wordt pas gerekend op het moment dat iemand ook daadwerkelijk op de advertentie heeft geklikt. Advertenties hoeven trouwens niet altijd enkel op de zoekmachine zelf te staan. Ze kunnen ook worden weergegeven op websites die advertenties van het Google netwerk runnen. (Via bijvoorbeeld AdSense).

Hoe werkt een SEA campagne?

Je begint met zoekmachine adverteren door een account aan te maken bij een platform. De meest gebruikte is Google Adwords. Vanaf het moment dat je een account hebt gemaakt met je Google Account, kun je in de interface beginnen met het maken van een campagne. Wel moet je eerst een betaalmethode selecteren, dus let hier op.

De Google Adwords interface is opgedeeld in 3 delen:

  • Campagnes
  • Advertentiegroepen
  • Advertenties

Dit moet je zien als een soort trechter, waar alles in mekaar overloopt. Je begint met de campagne, waar je in grote lijnen vaststelt waar je op wil gaan adverteren. Je stelt de doelsite in, het doel van de advertentie zelf en waar je de advertenties wil laten zien.

Vervolgens verfijn je dit in de advertentiegroepen. Hier voeg je alle keywords toe waar de campagne op moet gaan reageren, en waar de advertenties te voorschijn moeten komen. Ook kun je hier onder andere de maximale CPC instellen. Ook kun je je doelgroep gaan selecteren, door middel van targetgroepen en interesses.

Als laatste maak je de advertenties zelf in de advertentie zone. Dit is wat je krijgt te zien in een zoekopdracht. Om te weten wat je het beste kunt doen, kun je naar je concurrentie kijken. Je voegt minstens 3 verschillende versies toe, waarna Google zelf gaat testen welke advertentie het beste presteert. Deze wordt automatisch meer aan het publiek getoond.

Deel via:

Patrick Visser
Ervaringsdeskundige, online marketeer en levensgenieter

Al vanaf jongs af aan had ik een droom: Geld verdienen en binnen harken. Ik weet niet hoe het voor jou was, maar als er op mijn verjaardag een envelopje kwam, maakte mijn jonge ondernemershart een sprongetje. Natuurlijk deed ik wel net alsof ik het kaartje heel interessant vond en het geld maar een kleine bijzaak was.



van Dolder MEDIA
2411GE Bodegraven
info@laptoplifestyle.nl


van Dolder MEDIA - 2021 © 2023 - Alle rechten voorbehouden
Zeer groot databestand met historische beurskoersen! Wees voorbereid op de (AI) toekomst!Meer info en aanbieding